Hoe vaak is onderhoud aan een aanhangwagen nodig?

Door je aanhangwagen goed te onderhouden, verklein je de kans op technische mankementen en pech onderweg. Maar hoe vaak je een aanhangwagen moet onderhouden, dat hangt van verschillende zaken af. Dat leggen we je uit.

Hoe vaak is onderhoud aan een aanhangwagen nodig? Om die vraag te beantwoorden, is het goed om te weten dat wij een BOVAG-erkend bedrijf zijn. Dat houdt in dat een BOVAG-onderhoudsbeurt een keuring en onderhoudsbeurt in één is. Wanneer wij het over ‘aanhanger onderhoud’ hebben, doelen wij vaak ook op een keuring.

Wel maken we onderscheid in aanhangers tot 750 kg en aanhangers vanaf 750 kg. Dat heeft te maken met de wetgeving rondom de Maximum Toegestane Massa (MTM) van aanhangwagens.

Aanhangwagens tot 750 kg

Een aanhangwagen tot 750 kg hoeft niet gekeurd te worden, wel moet je sinds 2012 over een typegoedkeuring beschikken. Dit heeft de fabrikant altijd Europees geregeld. Wanneer je dit niet hebt en je gecontroleerd wordt door douane of politie kan dit gevolgen hebben. Check daarom of dit goed zichtbaar is op het plaatje op de dissel en de informatie volledig is. Dat houdt in:

  • De naam van de fabrikant
  • Type goedkeuringsnummer met voertuigidentificatie
  • Maximum Toegestane Massa en belastbaarheid van de assen

Daarnaast moet je aanhanger over een aantal basisvoorwaarden voldoen. Zo heeft een aanhanger hetzelfde kenteken als je voertuig en is (kenteken)verlichting en stoplicht verplicht.

Aanhangwagens vanaf 750 kg

Is de MTM groter dan 750 kg dan krijgt je aanhangwagen een eigen kenteken. Het is verplicht om je aanhangwagen jaarlijks te laten keuren. Dit heet de periodieke keuring. Na je toelatingskeuring – wanneer je voor het eerst met je aanhanger de weg opgaat – ontvang je jaarlijks een uitnodiging om je aanhangwagen vanaf 750 kg te laten keuren.

Wat houdt een onderhoudsbeurt in?

Omdat een BOVAG-onderhoudsbeurt ook een keuring behelst, controleren we alle belangrijke onderdelen van je aanhangwagen. Dat zijn in totaal 50 punten, zodat je zeker weet dat je veilig de weg op kunt en je aanhanger voldoet aan alle wettelijke eisen.

Dit controleren we tijdens onderhoud aan je aanhanger:

  • Oplooprem: hieronder vallen onderdelen als de koppeling, de oploopremschokdemper en de handrem.
  • Opbouw: we checken onder andere de zijreflectoren, de kentekenplaatbevestiging, de spatborden en de vloer.
  • Verlichting: we lopen onder meer de richtingaanwijzers, achteruitrijverlichting en de bedrading na.
  • Assen en chassis: we controleren bijvoorbeeld de remkabels, wiellagers en alles wat met de banden te maken heeft.

Is onderhoud aan je aanhangwagen verplicht?

Als we onderscheid maken tussen aanhangers tot 750 kg en aanhangers vanaf 750 kg maken, dan is het verplicht om je aanhangwagen te laten keuren. Bovendien wil je kunnen vertrouwen op je aanhangwagen.

Daar komt bij dat onderhoud aan je aanhangwagen je geld kan besparen: je voorkomt dat je stil komt te staan langs de weg door technische mankementen. En je hoeft je klus niet uit te stellen, wat vaak voor extra kosten kan zorgen. Ook krijg je garantie op eventuele onderhoudswerkzaamheden wanneer je je aanhanger BOVAG laat keuren.

Ook voor je VCA-certificering moet je aanhangwagen aantoonbaar goed onder houden zijn. VCA staat voor VGM (Veiligheid, Gezondheid en Milieu) Checklist Aannemers.

Keuringsrapport en keuringssticker

Laat je je aanhangwagen door een BOVAG-gecertificeerd bedrijf keuren, dan ontvang je na een onderhoudsbeurt een overzichtelijk keuringsrapport. Hierin zie je welke reparaties noodzakelijk zijn en aanbevolen.

Komen er geen gebreken tijdens de keuring naar voren of zijn alleen noodzakelijke reparaties gedaan, dan krijg je een keuringssticker op je aanhangwagen. Deze sticker toont het jaar van de keuring en is het bewijs dat je aanhangwagen goed onderhouden is. Je kunt weer veilig de weg op!

Garantie op onderhoud

Hoewel we BOVAG-gecertificeerd zijn, kan het natuurlijk voorkomen dat er na een onderhoudsbeurt tóch iets onverhoopt niet goed is. Dan kun je terugvallen op 3 maanden garantie op de onderhoudsbeurt.
Geraadpleegde bron: BOVAG

Misschien vind je dit ook interessant:

Over Cluistra en Jekuntmijhuren.nl

Aanhangwagens, hoogwerkers en verhuisliften: bij Jekuntmijhuren.nl kun je voor elke klus het juiste materiaal huren. Als specialist op dit gebied leveren wij betrouwbaar materiaal tegen een nette prijs. We doen wat we beloven. Dat is de kracht van goede service.

Bekijk onze klanten

Ons werkgebied

Wij zijn gevestigd in Veenendaal, Utrecht. Ons werkgebied is in Midden-Nederland tussen de plaatsen Utrecht, Arnhem, Apeldoorn, Amersfoort, Tiel en Nijmegen. Wij verhuren materiaal aan particulieren en bedrijven uit verschillende branches.

Plan je route

 

Bovag BOVAG-erkend
Flexibel Flexibele termijnen
Onderhoud Goed onderhouden
Oplossingen De juiste oplossing
Tevreden Tevreden klanten