Rijden met een aanhangwagen of trailer. Wat zijn de regels?

In de meeste gevallen mag je met een Rijbewijs B gewoon rijden met een aanhangwagen of trailer achter de auto. Maar er zijn uitzonderingen. En niet elke auto is geschikt als trekauto. Wat zijn de regels?

Check eerst je papieren

Wil je de weg op met een aanhangwagen of trailer achter de auto? Dan doe je er goed aan de geldende regels te kennen.
Om te checken of je goed zit, zijn drie dingen van belang:

De auto
✔   Hoe zwaar is je auto en wat mag hij trekken?
✔   Check het kentekenbewijs of de website van de RDW.
✔   Zoek op wat het beladen gewicht is (toegestane max. massa voertuig).

De aanhangwagen of trailer
✔   Hoeveel weegt de aanhangwagen of trailer en wat is de capaciteit?
✔   Check het instructieboekje, het kentekenbewijs of de website van de RDW.
✔   Zoek op wat het beladen gewicht is (toegestane max. massa voertuig).

Je rijbewijs
✔   Check wat jij volgens je rijbewijs wel en niet mag.

 

Wees verstandig met beladen

In het instructieboekje of op het kentekenbewijs van de aanhangwagen of trailer vind je meer informatie over de laadcapaciteit. Te zwaar beladen is niet alleen verboden, maar ook onverstandig met het oog op de verkeersveiligheid en de veiligheid van jezelf en je passagiers. En als je onderweg wordt aangehouden, kan je bekeurd worden bij overschrijding van het maximum. Je kunt zelfs op twee manieren overschrijden: het maximum dat je auto mag trekken en het maximum dat je de aanhangwagen of trailer mag beladen. Twijfel je hierover of heb je vragen? Bij Jekuntmijhuren.nl adviseren we je graag.

 

Hoe bereken je het gewicht?

Om het gewicht (de totale massa) van de combinatie te berekenen, reken je altijd met het beladen gewicht van zowel de auto als de aanhangwagen. Het beladen gewicht wordt ook wel totale massa genoemd. Het doet er niet toe of de auto c.q. de aanhangwagen in werkelijkheid leeg is of gevuld.
Het beladen gewicht kun je vinden op het kentekenbewijs of op de website van de RDW.

Praktijkvoorbeeld

Stel, op het kentekenbewijs van je auto staat dat de auto 2.100 kg weegt. Jullie aanhangwagen weegt leeg (ledig gewicht) 600 kg en mag je, volgens het kentekenbewijs, maximaal beladen tot 1.600 kg (aanhangwagen inclusief belading). Om te bepalen welk rijbewijs je voor deze combinatie nodig hebt, tel je het gewicht van de auto (2.100 kg) en het beladen gewicht van de aanhangwagen (1.600 kg) bij elkaar op. Dan kom je in dit geval op een totaal van 3.700 kg. Dat valt in de categorie 3.500-4.250 kg, dus heb je Rijbewijs B+ (code 96) of Rijbewijs BE nodig.
Let op: bovenstaande rekensom zegt alleen iets over het benodigde rijbewijs, maar staat los van de vraag of jouw auto überhaupt ook de betreffende aanhangwagen of trailer mag trekken. Die informatie vind je in het instructieboekje van de auto.

Over Cluistra en Jekuntmijhuren.nl

Jekuntmijhuren.nl is jouw specialist voor het huren van onder andere aanhangwagens, hoogwerkers, verhuisliften en auto/opleggers. Doen wat je zegt, betrouwbaar materieel, goede service en een nette prijs zijn de basis voor ons bedrijf.

Ons werkgebied

Wij zijn gevestigd in de plaats Veenendaal (Utrecht).
Wij zijn veel actief in Midden Nederland tussen de plaatsen Utrecht, Arnhem, Apeldoorn, Amersfoort, Tiel en Nijmegen

Bekijk onze klanten

Bovag BOVAG-erkend
Flexibel Flexibele termijnen
Onderhoud Goed onderhouden
Oplossingen De juiste oplossing
Tevreden Tevreden klanten